jobbe med trening

Vil du gjøre din lidenskap til ditt yrke? Her kommer noen tips og råd til deg som vil ”jobbe med trening”.

Treningsbransjen er i stadig utvikling og mulighetene for å få jobb er svært gode for den med lidenskap innen trening/helse, driv og som liker å jobbe med mennesker. Markedet for trening vokser i det fleste deler av verden og med tanke på digitaliseringens raske utvikling har det vokst frem helt nye muligheter å hjelpe mennesker både ved fysiske møter og gjennom digitale plattformer. Mulighetene til å skape en egen karriere i bransjen har aldri vært bedre.

Hva skal du jobbe med?

Et bra første steg er å tenke på hva du brenner mest for. Vil du hjelpe mennesker med individuell trening, grupper eller er det kosthold som er din lidenskap? Eller kombinasjon av alle deler? Spør noen som jobber i bransjen eller hør med utdanningsstedet for å få svar på sine spesifikke spørsmål og tanker.

Hvilke yrker finnes i treningsbransjen?

I takt med at treningsbransjen vokser øker også antall yrkesroller. Noen av de vanligste ser du under:

 • Personlig trener: jobber som regel på treningssenter og har kunder ”one-on”one” eller i mindre grupper. I takt med digitaliseringen er det flere personlig trenere som hjelper kunder via digitale plattformer. Personlige trenere finner også blant annet innen idrett og i bedrifter.
 • Gruppetreningsinstruktør: Innenfor dette yrkesområdet finnes det mange ulike veier; Yoga, cycling, strykebaserte timer, funksjonell trening, dans med mer. Mange gruppetreningsinstruktører har denne yrkesrollen som komplement til annet yrke. De som jobber mer eller mindre heltid med gruppetrening kombinerer ofte dette med resepsjon, personlig trener eller administrative roller på senter.
 • Kostholdsrådgiver: Hjelper kunder med kosthold basert på kundens behov og målsetninger. Mange personlig trenere tar ofte kostholdsrådgiver utdanning i tillegg til pt utdanning da kosthold er en viktig faktor for kundens fremgang når det kommer til trening.
 • Senterleder: Dette er personen som er ansvarlig på treningssenteret. Ofte har denne personen jobbet flere år med trening og/ eller salg, men det finnes mange veier til å bli senterleder.
 • Resepsjonist: En av de viktigste rollene på et treningssenter. Den første medlemmene ser og den siste som sier hadet når de går. Deres ansvar er å gi medlemmene kundeservice over all forventning.

 

Hvilke ansettelsesformer finnes?

I treningsbransjen finnes det ulike typer ansettelser, alt fra faste ansettelser til timebaserte oppdrag. Alt kommer an på arbeidsgiver og yrkesrolle.. Personliga trenere, kan ha en fast månedslønn, kun pr time eller en kombinasjon av begge.

Tips til deg som vil jobbe med trening

 • Finn din greie – følg hjertet ditt og gjør deg ”unik” ved å spesialiserer deg innen et visst område du brenner ekstra mye for.
 • Ikke forhaste deg
 • Var ydmyk – mot deg selv og andre, ta vare på alle gamle og nye kontakter du har. Man vet aldri hva som kan finnes hos dem, alt handler om å gi og ta, samt hjelpe hverandre.
 • Hold deg oppdatert om nyhetene i treningsbransjen/industrien. Denne bransjen er under stadig forandring og kundene vet mye om trening/kosthold og stiller høye krav på trener/gruppeinstruktører.
 • Handle som man sier – du er din egen reklametavle. Så fort du er blant folk, bruker sosiale medier eller synes /høres på en annen måte så tenk alltid en ekstra gang på hva og hvordan du lever og forteller andre om hvordan de bør leve.
 • Bruk dine egne erfaringer – Det sier mer enn noen rader på et papir. Å selv ha gjort det du prater om eller lærer ut til andre er ofte en fordel, men er ingen must.